تفاوت پلاتین و پالادیوم چیست؟

پلاتین چیست؟

فلز پلاتین یا همان پلاتینیوم با نماد شیمیایی Pt و عدد اتمی ۷۸ در دسته فلزات واسطه جدول تناوبی فلزات قرار گرفته است. رنگ این فلز خاکستری سفید بوده و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توانیم به شکل‌پذیری و رسانایی بالای آن اشاره کنیم.

پلاتین چیست؟

پلاتین را می‌توانیم به عنوان یکی از عناصر کمیاب در پوسته زمین معرفی کنیم که واکنش‌پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر خوردگی و دما و خاصیت کاتالیزوری دارد. این قابلیت‌ها و ویژگی‌های فلز پلاتین باعث شده‌اند که از آن در موارد مختلف مانند تجهیزات پزشکی، دندان‌پزشکی، ابزارهای آزمایشگاهی، ساخت جواهرات، پوشش موشک‌ها، سوخت موتور جت و … از پلاتین استفاده شود. برای اطلاع از قیمت پلاتین بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

پالادیم چیست؟

قبل از اینکه بتوانیم به بررسی تفاوت پلاتین و پالادیوم بپردازیم، لازم است تا یک تعریف کلی و اصلی برای پالادیوم هم ارائه دهیم پالادیوم را هم می‌توانیم به عنوان یکی از فلزات فوق‌العاده ارزشمند معرفی کنیم که منابع اصلی آن در آفریقای جنوبی و کانادا پیدا می‌شود. این فلز رنگ سفید و براق داشته و به راحتی در مجاورت با هوا تغییر رنگ نمی‌دهد. از دیگر ویژگی‌های این فلز می‌توانیم به چگالی و نقطه ذوب آن اشاره کنیم که نسبت به هم نوعان خود در سطح پایین‌تری قرار دارد.

پالادیم چیست؟

پالادیوم یکی از فلزات انعطاف‌پذیر بوده که با قرار گرفتن در مجاورت حرارت معمولا نرم شده و کش می‌آید. فلز پالادیوم زمینه‌های گوناگونی مانند کاتالیزور نفتی، جواهرسازی، صنعت خودروسازی، صنعت پزشکی، مخابرات، دندان‌پزشکی و … کاربردهای بسیار زیادی دارد. برای اطلاع از قیمت پالادیوم بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

شباهت های پلاتین و پالادیم

هر دوی این عناصر به عنوان فلزات انتقالی شناخته می‌شوند و توانایی تشکیل ترکیبات در حالت‌های مختلف را دارند. به دلیل کمیاب بودن این دو فلز در سطح کره زمین، معمولا قیمت بالایی دارند و در ساخت جواهرت مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. قیمت بالای این فلزات باعث شده تا استفاده از آن‌ها با محدودیت‌هایی همراه باشد.

تفاوت های پلاتین و پالادیم

حال که به صورت کلی با ویژگی‌های این فلزات و مشخصات آن‌ها آشنا شدیم، لازم است تا به بررسی تفاوت‌های موجود در میان آن‌ها بپردازیم. برخی از مهم‌ترین تفاوت‌هایی که در میان این دو فلز وجود دارد به شرح زیر هستند.

تفاوت در حل شدن در اسید

تفاوت دیگری که در بین این دو فلز گران‌بها وجود دارد، مربوط به حل شدن آن‌ها در اسیدهای مختلف است. بر اساس تحقیقات انجام‌شده در این زمینه، پلاتین در اسید نیتریک، سولفوریک اسید، هیدروکلریک اسید و حتی سیانید حل نشده و مقاومت بالایی در این زمینه دارد. در صورتی که پالادیوم در این اسیدها و همچنین تیزاب راحت‌تر حل می‌شود.

تفاوت در رنگ

اولین تفاوت پلاتین و پالادیوم که برای تشخیص آن‌ها استفاده می‌شود، مربوط به رنگشان می‌شود. فلز پلاتین معمولا به رنگ سفید مایل به خاکستری است؛ در صورتی که پالادیوم را اغلب به رنگ سفید براق می‌توانیم مشاهده کنیم.

میزان فراوانی

میزان فراوانی از تفاوت های پلاتین و پالادیمبر اساس ویژگی‌ها، ساختار و سایر موارد موجود در این زمینه، فلز پالادیوم معمولا فراوانی و کاربرد بیشتری نسبت به پلاتین در زمینه‌های مختلف مانند قطعات الکترونیکی دارد. اما در پزشکی و ساخت جواهرات، از پلاتین بیشتر استفاده می‌شود.

نقطه ذوب

یکی دیگر از تفاوت‌های بین پلاتین و پالادیوم در نقطه ذوب آنها است که برای تشخیص یا جداسازی این دو فلز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نقطه ذوب فلز پلاتین در حدود ۱۷۶۸ درجه سانتی‌گراد بوده که در سطح بسیار بالایی است و یک کوره گازی توانایی ذوب آن را نخواهد داشت. فلز پالادیوم هم در دمای ۱۵۵۴ درجه سانتی‌گراد ذوب می‌شود که نسبت به پلاتین کمتر است.

جرم اتمی

جرم اتمی از تفاوت های پلاتین و پالادیممیدانیم که جرم اتمی عناصر مختلف با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند؛ از این رو، این موضوع را می‌توانیم در فهرست تفاوت پلاتین و پالادیوم بدانیم. جرم اتمی پالادیوم در حدود ۱۰۶ گرم بر مول ثبت شده؛ در حالی که این پارامتر در فلز پلاتین در محدوده ۱۹۵ گرم بر مول است.

سخن پایانی

پلاتین و پالادیوم دو نمونه از کمیاب‌ترین فلزات در زمین هستند؛ این دو فلز به دلیل ساختار و ویژگی‌های منحصر به فردشان، کاربردهای بسیار زیادی دارند. در بخش‌های قبلی با پلاتین و پالادیوم و همچنین تفاوت‌های موجود در میان آن‌ها بیشتر آشنا شدیم. با بررسی تفاوت پلاتین و پالادیوم، شما می‌توانید به تشخیص این دو فلز پرداخته و اطلاعات بیشتری درباره آن‌ها به دست آورید.

پلاتین معمولا مقاومت بالایی در برابر خورندگی دارد و در اسیدهایی از قبیل سولفوریک اسید، هیدروکلریدریک اسید و … حل نمی‌شود؛ اما پالادیوم به مراتب با فرایند ساده‌تری در این اسیدها و حتی تیزاب حل می‌شود.

اصلی‌ترین تفاوتی که در ظاهر این دو فلز گران‌بها و کمیاب وجود دارد، مربوط به رنگ آن‌هاست. پلاتین به رنگ خاکستری و پالادیوم به رنگ سفید براق شناخته می‌شود.

امتیاز خود را به این مقاله، ثبت کنید.
۴.۷/۵ - (۳ امتیاز)
مطلا کاری ظروف چیست؟

مطلا کاری ظروف چیست؟

مُطّلا کاری ظروف چیست؟ امروزه برای ساخت ظروف و لوازم آنتیک و جذاب، از روش‌های مختلف و گوناگونی استفاده می‌شود که یکی از آن‌ها مطلا کاری است. مطلا کاری را باید به عنوان یک روش تزئینی معرفی کنیم که با

مطالعه بیشتر »
طلای رنگ چینی چیست؟

طلای چینی یا liquid bright gold چیست؟

طلای رنگ چینی یا liquid bright gold چیست؟ آثار هنری مثل بعضی وسایل تزیینی، ظروف چینی، ظروف بلور، و ظروف سرامیکی و بعضی از انواع کاشی های ساختمانی و مواردی از این قبیل همگی در یک نقطه اشتراک دارند؛ آن

مطالعه بیشتر »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *