4 کاربرد اسید نیتریک در استخراج فلزات گرانبها

اسید نیتریک چیست؟

اسید نیتریک را درواقع باید به عنوان یک اسید معدنی فوق‌العاده قوی معرفی کنیم که ترکیب خالص آن به صورت بی‌رنگ وجود دارد که با گذشت زمان و تجزیه اکسیدهای آب و نیتروژن، به حالت زردرنگ درمی‌آید. این ماده کاملا خورنده و خطرناک بوده که در زمان واکنش، دودهای نارنجی رنگ و سمی از خود تولید می‌کند. از این رو در زمان کار کردن با این اسید معدنی، حتما باید از ماسک‌های مخصوص استفاده کنید.

واکنش نیتریک اسید با فلزات چگونه است؟

واکنش نیتریک اسید با فلزات چگونه است؟

اگر بخواهیم به صورت کلی واکنش اسید نیتریک را با فلزات موردبررسی قرار دهیم، باید بگوییم که این اسید با اغلب فلزات واکنش می‌دهد، اما جزئیات واکنش مانند رنگ فلز در اسید نیتریک یا نحوه این واکنش، تا حد زیادی به غلظت اسید و فلز موردنظر وابسته است. واکنش اسید نیتریک با اغلب فلزات امکان‌پذیر است؛ به عبارتی می‌توانیم ادعا کنیم این اسید بر روی اغلب فلزات به غیر از طلا و پلاتین اثر می‌گذارد.

کاربردهای اسید نیتریک در استخراج فلزات

کاربردهای اسید نیتریک در استخراج فلزات

اسید نیتریک دارای کاربردهای متعددی در زمینه استخراج فلزات بوده و از این رو توجه‌های زیادی را به سمت خود جلب کرده است. برخی از مهم‌ترین کاربردهای این اسید قوی در این زمینه به شرح زیر هستند.

حذف فلزات مزاحم

میدانیم که فلزات گرانبها باید دارای خلوص بالایی باشند تا ارزشمندی آن‌ها به صورت کامل مشخص شود؛ از این رو شما باید تلاش کنید که فلزات مزاحم را از آن‌ها جدا کنید. در میان اسیدهای رایج در این زمینه، اسید نیتریک کاربردی‌ترین گزینه‌ای است که می‌تواند نقره، مس، روی و نیکل را از روی فلزات گرانبها به صورت کامل جدا کند. از این کاربرد اسید نیتریک در استخراج فلزات گرانبها معمولا در صنایع مختلفی مانند ساخت جواهرات و خودروسازی استفاده می‌شود.

ساخت تیزاب سلطانی

بدون شک یکی از مهم‌ترین کاربردهای اسید نیتریک در استخراج فلزات گرانبها، مربوط به ساخت تیزاب سلطانی است که در مقاله تیزاب سلطانی چیست به طور کامل به آن پرداخته‌ایم. می‌دانیم که تیزاب به صورت کلی از یک قسمت اسید و سه یا چهار قسمت جوهر نمک تولید می‌شود. به عبارتی می‌توانیم نسبت این ماده را برای اسید، یک به سه یا یک به چهار بدانیم. در اغلب مواقع، اسید موردنیاز برای ساخت تیزاب سلطانی، نیتریک اسید است که ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی دارد. معمولا از این ماده برای حل کردن طلا و پلاتین هم استفاده می‌شود.

تشخیص اصل بودن پالادیوم

از دیگر کاربردهای اسید نیتریک در استخراج فلزات که باید به آن پرداخته شود، تشخیص اصل بودن پالادیوم است. به صورت کلی اسید نیتریک این قابلیت را دارد که به راحتی پالادیوم اصل را در خود حل کند. بدیهی است که با حل شدن پالادیوم در این اسید، می‌توانید متوجه اصل بودن این فلز گرانبها شوید. از این قابلیت معمولا برای بازیابی پالادیوم و یا جداسازی آن از فلزاتی مانند طلا و پلاتین استفاده می‌شود. برای شناخت روش تست پالادیوم مقاله ما را در این مورد مطالعه کنید.

استخراج طلا

دیگر کاربرد اسید نیتریک که در این قسمت باید به آن پرداخته شود، استخراج طلا است. طلا را می‌توانیم یکی از ارزشمندترین فلزات معرفی کنیم که باید با خلوص بالایی به آن دسترسی داشته باشیم. برای استخراج این فلز و از بین بردن ناخالصی‌های مختلف در اطراف آن، به سادگی می‌توان از اسید نیتریک استفاده کرد.

سخن پایانی

روش‌ها و ابزار مختلفی برای استخراج فلزات گرانبها وجود دارند که شما می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. یکی از بهترین روش‌ها، استفاده از نیتریک اسید برای استخراج فلزات گرانبها است که می‌تواند تا حد زیادی کمک‌کننده باشد. در این مقاله به کاربردهای اسید نیتریک در صنعت فلزات گرانبها پرداختیم؛ شما می‌توانید برای خرید انواع فلزات گرانبها مانند رودیوم، پلاتین یا پالادیوم و اطلاع از قیمت آن‌ها با ما در ایران ریفاینینگ تماس بگیرید.

این اسید با طلا و پلاتین واکنش نشان نمی‌دهد از این رو می‌توانید برای استخراج آن‌ها از این ماده استفاده کنید.

تیزاب سلطانی از یک قسمت اسید نیتریک و سه یا چهار قسمت جوهر نمک تشکیل می‌شود.

اسید نیتریک یک اسید معدنی بی‌رنگ، قوی، فوق‌العاده خورنده و خطرناک با دودهای سمی است.

امتیاز خود را به این مقاله، ثبت کنید.
۴.۷/۵ - (۴ امتیاز)
مطلا کاری ظروف چیست؟

مطلا کاری ظروف چیست؟

مُطّلا کاری ظروف چیست؟ امروزه برای ساخت ظروف و لوازم آنتیک و جذاب، از روش‌های مختلف و گوناگونی استفاده می‌شود که یکی از آن‌ها مطلا کاری است. مطلا کاری را باید به عنوان یک روش تزئینی معرفی کنیم که با

مطالعه بیشتر »
طلای رنگ چینی چیست؟

طلای چینی یا liquid bright gold چیست؟

طلای رنگ چینی یا liquid bright gold چیست؟ آثار هنری مثل بعضی وسایل تزیینی، ظروف چینی، ظروف بلور، و ظروف سرامیکی و بعضی از انواع کاشی های ساختمانی و مواردی از این قبیل همگی در یک نقطه اشتراک دارند؛ آن

مطالعه بیشتر »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *