نحوه شناسایی فلزات گرانبهای موجود در وسایل الکترونیکی

روش های استخراج فلزات از وسایل الکترونیکی

امروزه در ساخت قطعات مختلف الکترونیکی، از فلزات گرانبهای مختلفی استفاده می‌شود که در میان آن‌ها می‌توانیم به موارد مختلفی مانند پالادیوم، طلا، پلاتین و … اشاره کنیم. قبل از اینکه این قطعات بازیافت شوند، باید تمام فلزات گرانبهایی که در ساخت آن‌ها به کار برده شده، به بهترین نحو ممکن استخراج شده و در صورت نیاز مجددا به کار گرفته شوند. امروزه از روش‌های مختلفی برای استخراج این فلزات استفاده می‌شود که از بین آن‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

قالکاری، اسیدکاری و تیزاب کاری از روش های استخراج فلزات از وسایل الکتریکی

روش قالکاری

در این روش از شناسایی و جداسازی فلزات، ابتدا باید قطعات الکترونیکی و جیپ‌ها، سوزانده شده و با فلاکس، در کوره بوته‌ای یا قالب ذوب قرار داده شوند. در نهایت یک قرص نقره و یا شمش مس به دست می‌آید. در قدم بعدی با استفاده از روش‌های اسید کاری و تیزاب کاری، فلزات گرانبها از قرص به‌دست‌آمده، استخراج می‌شوند. برای اینکه بتوانید بهترین و مطلوب‌ترین نتیجه را از استخراج فلزات گرانبهای وسایل الکترونیکی به دست آورید، نیاز به حجم زیادی از این قطعات دارید تا بتوانید با کمترین هزینه، اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهید.

روش اسید کاری

یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که در استخراج پلاتین از وسایل الکترونیکی و سایر فلزات گرانبها وجود دارد، استفاده از اسید کاری است. برای این روش باید قطعات را در اسید قرار دهید تا چیپ‌ها و قسمت‌های اضافی حل شوند. سپس ذرات باقی‌مانده را با استفاده از تیزاب کاری بازیابی و استخراج کنید. اسیدهای مختلفی در این زمینه مورداستفاده قرار می‌گیرند که یکی از آن‌ها اسیدسولفوریک است. لازم به ذکر است که این روش خطرناک بوده و شما باید تمام نکات ایمنی را در این زمینه در نظر داشته باشید تا بتوانید با کمترین میزان آسیب، فرایند استخراج را اجرا کنید.

این صفحه را هم ببینید: قیمت پلاتین

تیزاب کاری

روش دیگری که به جای اسید کاری می‌توانید در این زمینه انجام دهید، تیزاب کاری است. این روش به نسبت کم‌خطرتر بوده و نیاز به مراقبت کمتری دارد. در این روش قطعات ابتدا سوزانده و سپس آسیاب می‌شوند. بعد از این مرحله، پودر حاصل‌شده باید در تیزاب سلطانی حل شود تا در نهایت تمام فلزات گرانبهای آن به‌صورت کامل استخراج شوند. اگر می‌خواهید بدانید تیزاب سلطانی چیست مقاله ما را در این مورد مطالعه کنید.

در چه قطعاتی فلزات گرانبها وجود دارند؟

در راستای استخراج فلزات گرانبها وسایل الکترونیکی، باید درباره قطعاتی که در ساخت آن‌ها از این قبیل فلزات استفاده شده است هم اطلاعاتی به دست آورید. در این بخش به چند نمونه از این قطعات موجود در فلزات گرانبها می‌پردازیم.

جیپ های آی پی رام و خازن های نصب سطحی

چیپ های آی پی رام

یکی از قطعاتی که در آن‌ها از فلزات گرانبها استفاده‌شده، این دسته از چیپ‌هاست. در برخی مواقع می‌توان از هر یک کیلوگرم از این قطعات، بین ۲ تا ۸ گرم طلا استخراج کرد. این مقدار در حالتی است که روکش محصولات از جنس طلا ساخته شده باشد. چنانچه از طلا در این محصولات استفاده نشود، این مقدار به ۱ تا ۶ گرم کاهش پیدا می‌کند.

خازن های نصب سطحی

در ساخت این محصولات معمولا از نقره و پالادیوم استفاده شده و گزینه خوبی برای بازیافت این فلزات گرانبها محسوب می‌شوند. در برخی مواقع می‌توان مقدار اندکی طلا هم به دست آورد.

پین ها، تراشه سیم کارت و کریستال ها

پین ها

یکی دیگر از محصولاتی که در استخراج فلزات گرانبها از وسایل الکترونیکی مورداستفاده قرار می‌گیرد، پین‌ها هستند. پین‌ها معمولا در کانکتورها، کابل‌ها و انواع سوکت‌ها کاربرد دارند. در اغلب مواقع در هر کیلو از این محصولات حدود نیم تا ۲ گرم طلا به دست می‌آید.

تراشه سیم کارت

از دیگر محصولات مناسب برای بازیافت و استخراج فلزات گرانبها، تراشه‌های سیم‌کارت هستند که با طلا آبکاری شده‌اند. هر کیلو از این محصولات می‌تواند ۲ تا ۶ گرم طلا داشته باشد.

کریستال ها

کریستال‌های اس ام دی که در بردهای الکترونیکی وجود دارند هم امروزه برای استخراج فلزات گرانبها مورداستفاده قرار می‌گیرند. در برخی از مواقع می‌توانید در هر کیلو از این محصولات حدود نیم تا سه گرم طلا و فلزات گرانبهای دیگر به دست آورید.

جدول زیر نشان می‌دهد که هر فلز گرانبها برای ساخت چه قطعه الکترونیکی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

طلابردهای مدار چاپی یا PCB، تلفن‌های همراه، CPU، کانکتورها و پین‌ها
نقرهPCB، تلفن‌های همراه، تراشه‌های کامپیوتر، غشاهای صفحه کلید و برخی خازن‌ها
پلاتینهارد و PCB
پالادیومتلفن‌های همراه، هارددیسک، PCB و خازن
فلز مسهیت سینک، کابل‌ها و سیم‌ها، تلفن‌های همراه، PCB و تراشه کامپیوتر
نیکلPCB
تانتالیومPCB و برخی خازن‌ها
نئودیمیمدیسک‌های سخت
کبالتدیسک‌های سخت
آلومینیومPCB، تراشه‌های کامچیوتری، هارد دیسک و هیت سینک

سخن پایانی

در این مقاله تعدادی از روش های استخارج فلزات گرانبها از وسایل الکترونیکی را معرفی کردیم. در صورت نیاز به اطلاع از قیمت انواع فلزات قیمتی یا خرید مستقیم و مطمئن این محصولات، می‌توانید با ما در ایران ریفاینینگ تماس بگیرید.

روش‌های مختلفی برای استخراج این فلزات وجود دارد که از بین آن‌ها می‌توانیم به تیزاب سلطانی، اسیدهای مختلف مثل اسیدسولفوریک و … اشاره کنیم.

این فرایند باید در حالتی انجام شود که حجم زیادی از قطعات را در دسترس داشته باشید. در این حالت می‌توانید مقدار مناسبی فلز گرانبها از قطعات استخراج‌کنید.

روش اسیدسولفوریک و برخی از روش‌هایی که در آن از اسیدها استفاده می‌شود، خطراتی به دنبال دارند و باید در روند آن‌ها از نکات ایمنی مناسبی استفاده کنید.

امتیاز خود را به این مقاله، ثبت کنید.
۴.۵/۵ - (۲ امتیاز)
مطلا کاری ظروف چیست؟

مطلا کاری ظروف چیست؟

مُطّلا کاری ظروف چیست؟ امروزه برای ساخت ظروف و لوازم آنتیک و جذاب، از روش‌های مختلف و گوناگونی استفاده می‌شود که یکی از آن‌ها مطلا کاری است. مطلا کاری را باید به عنوان یک روش تزئینی معرفی کنیم که با

مطالعه بیشتر »
طلای رنگ چینی چیست؟

طلای چینی یا liquid bright gold چیست؟

طلای رنگ چینی یا liquid bright gold چیست؟ آثار هنری مثل بعضی وسایل تزیینی، ظروف چینی، ظروف بلور، و ظروف سرامیکی و بعضی از انواع کاشی های ساختمانی و مواردی از این قبیل همگی در یک نقطه اشتراک دارند؛ آن

مطالعه بیشتر »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *